Over Roland

De merken van Roland

RolandRoland - Voor elk wat wils – op muzikaal en technologisch topniveau
Sinds de oprichting van het bedrijf staat de naam Roland gelijk met revolutionaire technologieën en innovatieve producten. De synthesizers, elektronische drums, gitaarversterkers en toetseninstrumenten van Roland staan zowel bij hobby- als bij professionele muzikanten hoog aangeschreven. Een uitgebreid digitaal piano- en orgelgamma bewijst dat ook de educatieve sector en de klassieke wereld inmiddels beseffen wat ze aan een Roland-instrument hebben.

BossBOSS - De populairste gitaareffecten ter wereld
Sinds de voorstelling van het eerste effectpedaal in 1977 geldt BOSS als innovator en toonaangevende leverancier voor gitaartoepassingen met een hele waslijst “collectors’ items”. BOSS bouwt echter ook geavanceerde multi-effecten en digitale recorders voor muzikanten, die weliswaar een uitmuntende kwaliteit verwachten, maar dit niet ten koste willen laten gaan van de overzichtelijkheid en het gebruikscomfort.

RodgersRodgers - Klassieke orgels met het uiterlijk van de orgeltraditie en de betrouwbaarheid van de digitale technologie
Rodgers-orgels vormen de perfecte combinatie van de traditie van een bekende Amerikaanse orgelmanufactuur met de digitale technologie van Roland. De instrumenten van dit merk worden gekenmerkt door een bijzonder volle en authentieke klank evenals een expressiviteit en een betrouwbaarheid, die alleen in het digitale domein mogelijk zijn. De muzikale waarde van deze aanpak blijkt uit het aantal orgels dat inmiddels in kerken, synagogen, scholen, hotels en concertzalen staat.

De technologieën van Roland

ProductionVoldoende passie om muzikale bergen te verzetten
Sinds haar oprichting in 1972 is de firma Roland bezeten door de “sound” van vandaag en morgen. Omdat onze ingenieurs telkens weer vanuit een ander standpunt vertrekken, werken ze met een frisse kijk op het gegeven “muziek” technologieën uit, die vaak aan de basis liggen van nieuwe muziekgenres en productgroepen. Een ander belangrijk ingrediënt van ons aanhoudend succes is het streven naar perfectie bij alles wat we doen. Dit wordt door de muziekwereld zodanig gewaardeerd dat Roland al ettelijke decennia aan de top van de muziekindustrie meedraait.

Japanse en wereldpremières
Twee jaar na haar oprichting stelde Roland de SH-1000 voor, de eerste in Japan ontwikkelde en gebouwde synthesizer. Dit was meteen het begin van een lange reeks premières op nationaal en internationaal vlak. De COSM-technologie berust bijvoorbeeld op de virtuele reproductie van het gehele klankopwekkingstraject van een instrument of apparaat en houdt dus ook rekening met de unieke klankeigenschappen. De SuperNATURAL-technologie legt daarentegen de nadruk op klankvariaties, die zo typisch zijn voor akoestische instrumenten en geheel worden bepaald door de techniek van de muzikant. De VariPhrase-technologie biedt dan weer een verregaande controle over de drie belangrijke aspecten van opgenomen audiomateriaal: toonhoogte, duur en formant. Deze technologie heeft ervoor gezorgd dat muzikanten synthesizers en samplers vandaag op een compleet andere manier benaderen dan vroeger.

Technologische hoogstandjes voor alsmaar muzikalere elektronische instrumenten
Dankzij ons verwoed streven naar technologische vernieuwing heeft Roland inmiddels een indrukwekkend aantal innovaties op haar naam staan. Onze V-Drums luidden een nieuw drumtijdperk in. Voor het eerst was een elektronisch slagwerkinstrument immers voorzien van authentieke geluiden, een al even natuurlijke respons en flexibele en intuïtieve editfuncties. Onze V-Synth verzette opnieuw bergen op synthesizervlak met verrassende klankmogelijkheden en intuïtieve realtime bedieningsfuncties. In professionele muzikantenmiddens geldt hij nog steeds als de meest innovatieve synthesizer. Onlangs stelde Roland de al even unieke V-Piano voor, die, op basis van een krachtige DSP, alle aspecten simuleert, die bij de klankopwekking van een akoestische piano een rol spelen. Het ziet ernaar uit dat deze technologie een mijlpaal in de pianotraditie wordt. Nieuwe muziek moet hand in hand gaan met nieuwe instrumenten. Met een creatief ontwikkelingsbeleid werkt Roland nu al ettelijke jaren actief mee aan de toekomst van de muziek.

 • COSMCOSM
  De COSM-technologie (Composite Object Sound Modeling) is bedoeld voor digitale simulaties van alle aspecten die de uiteindelijke klank van een instrument bepalen. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de “sound”, maar zorgt bovendien voor een veel aangenamere respons.
 • SuperNATURALSuperNATURAL
  “SuperNATURAL” is een revolutionaire technologie die elektronische muziekinstrumenten een “organische ziel” geeft, omdat ze de gevoelens van de muzikant veel accurater kunnen verklanken. Dankzij de SuperNATURAL-technologie klinken de gespeelde partijen expressiever en vooral natuurlijker.
 • REACREAC
  REAC (Roland Ethernet Audio Communication) is een technologie voor de overdracht van professionele digitale audiosignalen via een Ethernet-verbinding. Deze netwerkaanpak is bovendien verrassend gebruiksvriendelijk en betaalbaar.
 • V-LINKV-LINK
  V-LINK laat toe videomateriaal te synchroniseren met live gespeelde muziek, zodat het visuele gedeelte een verlengde wordt van het bespelen van een toetseninstrument, elektronische drums e.d. Dit biedt volstrekt nieuwe mogelijkheden voor het “showaspect” van een optreden.

Roland en het milieu

Wij hebben oog voor het milieu
Solar SystemNaast het behalen van het ISO14001-certificaat, een internationale standaard voor een milieuvriendelijke productie, heeft de voltallige Roland-groep besloten haar milieubewustheid samen te vatten onder de noemer “Streven naar een harmonie met de aarde” en conform deze gedachte te handelen. Meer bepaald selecteren wij in de mate van het mogelijke milieuonschadelijke componenten en productieprocessen. Zo bevatten onze instrumenten bijvoorbeeld geen substanties meer, die aan de “RoHS”-richtlijn (Beperking van gevaarlijke stoffen) van de Europese Unie onderworpen zijn. Natuurlijk geldt dit voor al onze producten, die waar dan ook ter wereld worden uitgeleverd. Onze printplaten zijn voorzien van loodvrij soldeersel en in ons hoofdkwartier hanteren wij een op zonne-energie gebaseerde stroomgenerator om onze CO2-uitstoot te beperken.

Bebossingsproject in Indonesië
ShokurinHet hout voor de ombouw van de Roland-piano’s komt uit Indonesië. In 2008 besloot Roland een 100 hectare groot gebied te bebossen. Sindsdien werden er alsmaar meer bomen geplant.
De betreffende regio is een mengeling van beschermd bos en bomen, die voor de bouw van onze digitale piano’s bestemd zijn. Dit bebossingsproject zal gedurende de komende 20 jaar ongeveer 10.000 ton CO2 neutraliseren.

Milieuverklaring
Al lang vóór de eerste mens was de wereld gevuld met prachtige geluiden: het fluisteren van de wind, het ruisen van de zee, het zoemen van insecten enz. Voor de mens is muziek dus sinds het prille begin een natuurlijk en onmisbaar fenomeen.
Roland wil er alvast toe bijdragen de rijke verscheidenheid van de natuur en het plezier van het muziekmaken ook voor de komende generaties te koesteren.

Historiek

De toekomst van de muziek uitstippelen
Ikutaro KakehashiMeer dan zeventig jaar is het inmiddels geleden dat het eerste elektronische muziekinstrument het levenslicht zag. De oprichter van Roland, Ikutaro Kakehashi heeft niet alleen een belangrijk steentje bijgedragen aan de evolutie van elektronische muziekinstrumenten, maar ook vaak het voortouw binnen dit segment genomen. Op 28-jarige leeftijd besloot Kakehashi zijn leven te wijden aan de ontwikkeling van het ideale elektronische muziekinstrument. Dat leek toen misschien utopisch, maar de muzikale visie van Kakehashi heeft zich nooit gestoord aan grenzen of beperkingen. Vandaag de dag staat Roland bekend als de maker van instrumenten met een indrukwekkende reeks internationale onderscheidingen en tegelijk als pionier van technologieën, die vaak aan de grondslag liggen van nieuwe muzikale genres. De grondgedachte van de technologische ontwikkeling ten bate van de muziek is niet alleen kenmerkend voor Roland, maar ook voor alle andere merken onder de Roland-koepel. Ook vandaag de dag is Kakehashi nog steeds actief als “Special Consultant”. Zijn visie, zijn ervaring en zijn vriendschap met tal van grote muzikanten en musici zijn onmisbaar. Als voorzitter van de Roland Foundation waakt hij bovendien over het sociale engagement van zijn stichting.

Roland Producten / Muziek Meibergen Deventer BV © 2019